Happening op 30 maart: Weg met Werk!

2 maart trapten we af met een serie happenings bij De Nieuwe Anita, als onderdeel van ons kunstproject Common In. Toen ging het over Gedeelde Grond en hoe de grond- en huizenmarkt ons leven bepaalt, en hoe het anders kan. Op 30 maart gaan we verder, zelfde plek, zelfde tijd, maar een ander thema: Weg met Werk.

Registreer hier

We werken ons een ongeluk! Burn-outs zijn niet meer weg te denken. En als je geen werk hebt moet je verplicht solliciteren. Anders verlies je je grondwettelijke recht op bestaanszekerheid. Maar waarom werken we eigenlijk, en voor wie?

Iedereen is moe, niemand heeft tijd. Als we geen andere vragen durven stellen dan ‘Wat is jouw droombaan?’ komen we nooit ergens. Wie droomt er nou van arbeid?

Gezonder worden we pas als we durven te dromen over een ander systeem. En ‘werk’ anders gaan zien. Meer ruimte maken voor de dingen die het leven zin geven, voor solidariteit en zorgzaamheid. Of met z’n allen gewoon veel minder gaan werken (voor geld).

We kunnen soebatten over beleid en de kinderopvang, maar uiteindelijk hebben we visie nodig, een collectieve voorstelling van een beter systeem.

Deze avond prikkelen we ons voorstellingsvermogen. Met kunst, met inspirerende sprekers en gesprekken, en met lekker eten. Geen preek, is het uitgangspunt, maar een happening.

Programma

18:00 inloop
18:30 2-gangendiner uit reststromen door Robin Food
19:45 programma:

  • Common In kunstenaar Alina Lupu geeft een aanzet tot gesprek met presentatie van haar werk en een kritische reflectie op precaire arbeid in de kapitalistische economie.
  • collectief gesprek met bijdragen van o.a. Marguerite van den Berg, socioloog en auteur van ‘Werk is geen oplossing’
    en Denise Harleman van basisinkomen-onderzoeksgroep Collectief Kapitaal.

Inlezen?

  • Eerder publiceerde Commons Network het feministische Manifest voor de Zorgzame Economie, waarin de transitie van een uitputtende naar een zorgzame economie centraal staat.
  • Een recensie van Werk is geen oplossing
  • Een interview met Denise Harleman voor De Correspondent

Registreer hier